Legaal? ‘Malafide’ ondernemers harken via A1 regeling miljarden aan premies binnen!

15-01-2016. Of is dit slechts het topje van de ijsberg? Maart 2016 en voRomeense lasser_slijper scheepswerflop in het nieuws. Na gedegen onderzoek van FNV en het Ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) blijkt gedegen onderzoek het volgende uit te wijzen:

 

Roemeense lassers verdienen ca. 1 euro bruto per uur op scheepswerven verspreid door geheel Nederland

  • De ondernemers maken dankbaar gebruik van de Europese A1 regeling
  • Door de A1 regeling is het mogelijk via een buitenlands zusterbedrijf buitenlandse werknemers in Nederland te werk te stellen zodat er geen sociale premies in hoeven te worden betaald in Nederland
  • Sociale premies worden betaald over het veel lagere minimumloon in bijvoorbeeld Roemenië of Polen

De buitenlandse werknemers worden hier netto uitbetaald en verdienen hierdoor ca. 2000.- netto per maand. Dit is meestal een veelvoud van wat diezelfde werknemer voor hetzelfde werk in het land van herkomst.

Een eenvoudig rekensommetje leert het volgende:

  • Premiebesparing voor 120 lassers levert de ondernemer ca. 500.000,00 euro per maand op
  • Ruim 100.000 buitenlandse werknemers zijn middels deze constructie werkzaam in Nederland
  • De Nederlandse maatschappij loopt hierdoor voor een groot bedrag aan premies mis; 500.000,00 / 120 = 4166,67 x 100.000 = 416.666.666,67 x 12 = 5.000.000.000,00


Inderdaad 5 miljard
op jaarbasis! En dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Van 100.000 buitenlandse werknemers is vrij zeker dat zij onder dit soort constructies werkzaam zijn in Nederland. Die mannen en vrouwen kun je er niet scheef op aan kijken, zij zijn hier komen werken voor een betere toekomst in het land van herkomst. Maar klopt dit aantal wel, is er een onder of bovenmarge?

Van velen (in dit geval Poolse steigerbouwers) weet ik van persoonlijke gesprekken, dat zij van het verdiende geld een stukje grond kopen en hierop een eigen huis bouwen. Vaak is het zo dat als dit is gerealiseerd, zij weer in eigen land – woonomgeving, weer werk zoeken.

Ondertussen moet op de voorzieningen in Nederland door dit soort praktijken worden bezuinigd, bijvoorbeeld de zorg, politie, brandweer, wegen enzovoort.

Echter willen diezelfde malafide ondernemers wel hebben dat:

  • als er brand uitbreekt in hun bedrijf of woonhuis, dat de brandweer in no-time op de stoep staat
  • als er ingebroken is of sprake is van diefstal, zij gebruik kunnen maken van de diensten van de politie & justitie
  • als hun of hun naasten een ongeluk overkomt, zij gebruik kunnen maken van medische zorg, ambulancediensten, ziekenzorg et cetera

En juist daar heb ik moeite mee. Ik ben ondernemer genoeg geweest door gebruik te
maken van bestaande wetgeving om zo weinig als mogelijk premies en belastingen te betalen. Maar dit moet toch niet ten koste gaan van de maatschappij?

Deze zogenaamde ‘ondernemers’ hebben lak aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door zoveel mogelijk geld te verdienen en daardoor alles wat sinds de jaren ’50 door hardwerkende Nederlanders is opgebouwd op onverantwoorde wijze te grabbel te gooien.

DEN HAAG, neem je verantwoordelijkheid en pak dit zo snel als mogelijk aan!