Hoog opgeleide mannen nemen pensioen als eerste op

pensioen oudere werknemer free picture

Steeds meer oudere Zweedse werknemers gaan voortijdig met pensioen. Echter niet de werknemers met de fysiek zwaarste beroepen maar voornamelijk de leidinggevenden en hoogopgeleide mannen.

Kerstin Nilsson, Medisch onderzoeker Beroepen en Milieu van de Lund University heeft onderzocht op welke wijze werknemers in de leeftijd van 55 – 64 jaar stoppen met werken. De uitkomst is dat het aantal mensen welke door ziekte of werkeloosheid voor hun 65e stoppen met werken daalt en het aantal mensen welke hun pensioen naar voren halen, stijgt.

Diegenen welke hun pensioen naar voren halen zijn vooral mannen met een langjarige en hoge opleiding, terwijl vrouwen met een korte opleiding door ziekte of een gerelateerde uitkering stoppen met werken.

Van de 40 grootste beroepsgroepen in  Zweden staan bovenaan de lijst met het naar voren halen van het pensioen van het mannelijke geslacht:

  • CEO’s en leidinggevenden
  • managers van kleine bedrijven

De beroepsgroepen welke door ziekte of een gerelateerde uitkering voortijdig stoppen met werken zijn overwegend van het vrouwelijke geslacht:

  • werkzaam is service- en schoonmaakbranche
  • verpakkingsindustrie
  • fabrieksarbeiders
  • montage

Het is dus een paradox om te stellen dat diegenen met zwaar fysiek werk eerder met pensioen gaan of kunnen. Zij hebben in de regel een kortere opleiding en beginnen in de regel eerder met werken. Zij werken dus langer dan de hoger opgeleiden.

Ondanks dat de lager en korter opgeleiden langer werken halen zij veel minder vaak hun pensioen naar voren dan diegenen welke minder lang hebben gewerkt en een langere, hogere opleiding hebben genoten.

Kerstin Nilsson “Dat was niet de gedachte achter het vernieuwde Zweedse pensioens-systeem, dat diegenen met de langste opleidingsduur, en waarschijnlijk ook nog beter betaald krijgende, als eersten hun pensioen naar voren halen terwijl anderen gedwongen worden om langer door te werken om het hoofd boven water te kunnen houden.”

vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver