Minder dan de helft weet wie de BHV’er is….

Mindre än hälften vet vem som är skyddsombud

Minder dan de helft van de werknemers weet wie de BHV’ers zijn en evenveel hebben geen weet van de veiligheidregels en voorschriften…

Hebben we het hier over Nederland? Nee, over een zogenoemd ‘gids- of voorbeeldland’, namelijk Zweden.

Het is slecht gesteld met de kennis van de Zweedse werknemers in de bouw als het gaat om de veiligheidsregels en voorschriften op het werk. Slechts 44% weet wie de BHV’ers zijn en 50% weet niet welke veiligheidsregels en voorschriften van toepassing zijn op de werkplek – bouwplaats.

Slechts 1 op de 3 bedrijven voert regelmatig werkplekinspecties uit, terwijl 1 op de 3 werknemers tijdens werkzaamheden verwondingen oplopen. Waarbij mannen vaker verwondingen oplopen dan vrouwen.

50% van de werknemers weet waar de brandblusser zich bevindt, 21% kan niet omgaan met een blusdeken, 3 van de 10 hebben geen idee waar de nooduitgangen zijn. 32% kan geen 1e hulp bieden bij hartfalen van een collega…….

Deze gegevens komen uit de Veiligheidsbarometer, uitgevoerd door Sifo in opdracht van Skanska*. Skanska organiseert jaarlijks de Skanska Safety Week met als doelstelling het aantal ongevallen te verminderen en het veiligheidsdenken te verhogen.

*Skanska is één van s’werelds grootste bouwbedrijven met meer dan 55000 werknemers en een omzet van 20 miljard euro in 2015.

Vertaald uit het Zweeds door: Henk Stuiver