Gratis glaasje Whisky bij de kapper, biertje bij C&A? Doe ff normaal!

Alcoholist.jpg

Er is een vreemde proef gaande in 25 Nederlandse Gemeenten, namelijk het schenken van alcohol in winkels.

Bij (heren) kappers is het tegenwoordig  tijdens de knip- of scheerbeurt al gemeengoed. Bij de boekhandel kun je wijn proeven en bij de kledingzaak is een volledige bar ingericht met bier, sterke drank…………. om onder het genot van een alcoholisch drankje……

Enkele jaren geleden werd de verkoop van alcoholische dranken opgehoogd van 16 naar 18 jaar. Dit om alcoholmisbruik tegen te gaan onder jongeren. Alcoholmisbruik boven de 18 (jong volwassenen) mag blijkbaar gewoon doorgaan.

Alles moet uit de kast worden gehaald om de omzetten te doen stijgen, terwijl er juist een dalende trend gaande is met betrekking tot de maatschappelijke kosten van alcohol.

Deze blog gaat over:

  • veiligheid, denk aan rellende dronken supports
  • gezondheid, de hersenen zijn pas rond je 24e volgroeid
  • welzijn, drank maakt meer kapot dan alleen jezelf maar ook je omgeving
  • milieu, lege bierblikken, flessen en verpakkingsmaterialen kom je overal tegen

en daarom niet alleen over op het werk, maar ook thuis, je woonomgeving en andere plaatsen in de samenleving waar mensen werken of samenkomen.

Het kan dan ook niet zo zijn dat jong en oud op alle hoeken van de (winkel) straat in aanraking kunnen komen met alcohol of de consumptie ervan. Alleen het idee al…..

Gelukkig zijn er tegenkrachten welke niet alleen voor hun eigen belang opkomen maar ook voor de belangen van de mens & samenleving.