Extra Editie : Ontploffende USB opladers zijn geen fabeltjes!

usb lader

Het was al langere tijd bekend maar nog nooit echt onderzocht….. ontploffende en / of brand veroorzakende USB opladers.

Aanleiding van het onderzoek door Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit:

De afgelopen jaren verschenen in de media regelmatig meldingen van ontploffende of verbrande USB laders. Ook bij de NVWA kwamen klachten binnen over USB-laders en in Rapex, het meldingsysteem van de Europese Commissie, zijn over de jaren 2012-2015 32 meldingen over onveilige USB-laders te vinden.

Dit is voor de NVWA aanleiding geweest om een breder onderzoek naar de veiligheid van deze laders uit te voeren. Een USB-lader brengt de lichtnetspanning van 230 V terug tot 5 V gelijkspanning zodat batterijen kunnen worden opgeladen van bijvoorbeeld mobiele telefoons of andere mobiele apparaten.

Het onderzoek van de USB-laders is toegespitst op de zogenaamde “direct plug-in” USB-laders. Dit zijn laders met een contactstopdeel (stekker) direct aan de lader voor rechtstreekse aansluiting op het lichtnet (stopcontact, 230 Volt). Aan de uitgang van de lader bevinden zich één of meer poorten USB A, mini USB B en/of micro-USB B. Op deze poorten kunnen bijvoorbeeld smartphones, tablets , etc. worden aangesloten en opgeladen.

De reden voor de keuze voor dit type lader is dat veel imitaties van bekende grote merken in de handel zijn en dat de vervangingsmarkt bestaat uit veel universele uitvoeringen die ook nog eens goedkoop worden aangeboden.

Het risico van deze laders is dat bij verkeerde constructie of productie kortsluiting in de veelal kleine laders kan ontstaan, waardoor deze heet kunnen worden en smelten of zelfs kunnen verbranden. Hierdoor kan een explosie of brand ontstaan of kunnen onder spanning staande delen aan te raken zijn met kans op elektrische schok.

Het gehele rapport lezen? Download deze dan hier.