Zweedse kapsters & kappers werken ongezond; astma, eczeem, kanker en ergonomisch klachten liggen op de loer……

Kapper

Kapsters en Kappers leven gevaarlijk – astma, eczeem, maar ook kanker en ergonomische klachten liggen op de loer en komt veel voor onder de beroepsgroep.

Dit zegt Katrin Dierschke, geneeskundige verbonden aan het Arbets- en Miljömedicin te Lund. Zes op de 10 stoppen binnen 8 jaar volgens een stelling van de Lund Universiteit. (Zweden)

Kappers maken gebruik van vele verschillende schadelijke stoffen:

  • Bleekmiddel, welke allergieën kan veroorzaken aan zowel luchtwegen als huid
  • Permanent en fixeringsvloeistoffen met watertofperoxide, welke de luchtwegen en huid irriteren
  • Haarverfproducten met aminoverbindingen, welke buitenom dat deze erg kunnen stinken, zowel allergieën- als kanker kunnen veroorzaken. Een studie van het Karolinska Institutet (Zweden) heeft aangetoond dat 120 van de 122 soorten haarverf zeer sterke allergie veroorzakende middelen bevatten.

“Vele kapsters en kappers krijgen de hiervoor genoemde klachten en moeten het beroep vaarwel zeggen. Slechts 40% is na 8 jaar nog werkzaam in de branche volgens de stelling van één van onze doctorandi” zegt Katrin Dierschke.

Zij geeft aan dat heel veel klachten kunnen worden voorkomen of verminderd door meer kennis van en met chemische verbindingen en hoe er veilig mee te werken en verder hoe en op welke wijze verbeteringen aangebracht kunnen worden in de werkomgeving.

“Het is altijd triest om tegen een patiënt te zeggen om te stoppen met de huidige werkzaamheden en om te zien naar iets anders.

Zelfs shampoo, welke de minst schadelijke zou moeten zijn in dit verband, kan eczeem veroorzaken door het vele contact met water waardoor de huid uitdroogt.

“Kapsters en Kappers zouden in de meeste gevallen handschoenen moeten dragen” zegt Ulf Bergendorf, specialist werk & hygiëne en tevens verbonden aan het Arbets- en Miljömedicin te Lund.

Hij geeft tevens aan dat het een algemeen probleem is dat deze producten niet op dezelfde wijze als andere chemische producten worden waarbij een inhoudsverklaring verplicht is.

Het is wel iets beter geworden in Zweden. Het gehalte van waterstofperoxide is in vele producten verminderd en er zijn tegenwoordig ook bleekmiddelen in bolletjes of pastavorm welke niet verstuiven zoals bleekmiddelen in poedervorm.

“Het is een stap in de goede richting, maar wat ook belangrijk is, is de vraag hoe de kapsters en kappers met de producten omgaan en deze (voor)bereiden. Verder is een goede ventilatie – en misschien zelfs afzuiging – van belang.” zegt Ulf Bergendorf.

Er is een constante toestroom van kapsters en kappers met allerlei allergieën in de gezondheidszorg in Zweden, waar wordt geschat dat zeker 30% ademhalingsproblemen hebben zoals hoesten en / of astma gerelateerde symptomen.

Kapster Mia Ulander heeft en eczeem en astma. Zij heeft ruim 30 jaar als kapster gewerkt.

“De werkomgeving is op vele plaatsen schandalig – omdat de meeste ruimten worden gehuurd hebben wij geen inspraak met betrekking tot de inrichting e.d.”

Ruim 75% van de 24000 kapsters en kappers zijn zelfstandig ondernemer. Ted Gemzell, voorzitter van Kappers Brancheorganisatie Frisörtagerna, is niet blij dat het kappersvak als risicovak wordt bestempeld.

“Het is logisch dat er kapsters en kappers welke stoppen met het werk omdat zij de lichamelijke belasting niet langer aankunnen, maar er zijn ook andere redenen waarom er vroegtijdig wordt gestopt, zoals marktomstandigheden – conjunctuur en dergelijke.”

Werken met opgeheven armen geeft schouderklachten

In beroepen waar men veel werkt met de armen omhoog met een constante spierspanning kan impingement in de schouders veroorzaken. Pezen en spierweefsel wordt ingesloten, waardoor pijn en moeite met het bewegen van de schouder ontstaat.

Vaak is het gebied tussen de bovenkant van de bovenarm en schouderblad ontstoken. Veel van de problemen kunnen worden aangepakt door middel van fysiotherapie en krachttraining.

Ook acupunctuur en cortisone-injecties tegen de ontstekingen kunnen helpen. In ernstige gevallen is een operatie nodig, die wordt vaak gedaan door middel van een kijkoperatie.

Bron werken met opgeheven armen:Vårdguiden.

 

Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver

%d bloggers liken dit: