Onuitroeibaar? Niet aangelijnd op hoogte en smartphone gebruik in de het verkeer.

bewust-onbekwaam
Onuitroeibaar? Niet aangelijnd op hoogte en veelvuldig smartphonegebruik in het verkeer. Met zekere regelmaat valt er weer eens iemand, niet aangelijnd, van een gebouw, een steiger, uit een hoogwerker en overleeft het niet. 

glazenwassers-niet-aangelijnd

2 ‘Sublieme’ glazenwassers niet aangelijnd

 

Hetzelfde geldt voor smartphonegebruik in de auto, aan het appen, bellen of gamen in de auto terwijl men deze aan het besturen is. De schattingen lopen uiteen maar leveren jaarlijks zeker enkele tientallen doden en honderden gewonden meer op.

Veel mensen denken nog steeds ‘dat overkomt mij niet’ terwijl zij zich wel degelijk bewust zijn van de mogelijke gevaren. Waarom dan toch niet aanlijnen en wel smartphonegebruik in het verkeer?

Bij navraag zijn meest gehoorde verklaringen ‘heb er niet aan gedacht’, ‘ik weet het ik weet het….’, ‘is aanlijnen verplicht dan? ‘, ‘ik keek alleen maar even wie er had gebeld of geappt’ of ‘ik let wel goed op!’. Deze (vaak) onbewust bekwame mensen gedragen zich als bewust onbekwaam.

Wat er aan te doen? Appeleren aan hun verantwoordelijkheden naar hun zelf en naar hun omgeving, familie en medemensen? Zeker is dat hier veel meer aan voorlichting moet worden gedaan.

In geval van het verplicht aanlijnen op hoogte meer voolichting naar de specifieke branches zoals glazenwassers, kraanmachinisten, uitvoerders, opzichters, maar ook vastgoedeigenaren en uiteraard de werkgeverorganisaties.

Wat het gebruik van smartphones in de auto betreft, de voorlichtingscampagnes zijn er al een tijdje. Het beeld op de weg veranderd echter weinig. Een artikel in de ANWB Kampioen van oktober / november geeft hiervan een goed beeld

Meer weten over:

  • onbewust onbekwaam
  • bewust onbekwaam
  • bewust bewaam
  • onbewust bekwaam

Neem dan een kijkje op:ik leer in beelden – maslow