Bewust Onbekwaam? Niet aangelijnd op hoogte en smartphone gebruik in de het verkeer.

bewust-onbekwaam
Onuitroeibaar? Niet aangelijnd op hoogte en veelvuldig smartphonegebruik in het verkeer. Met zekere regelmaat valt er weer eens iemand, niet aangelijnd, van een gebouw, een steiger, uit een hoogwerker en overleeft het niet. 

glazenwassers-niet-aangelijnd

2 ‘Sublieme’ glazenwassers niet aangelijnd

Hetzelfde geldt voor smartphonegebruik in de auto, aan het appen, bellen of gamen in de auto terwijl men deze aan het besturen is. De schattingen lopen uiteen maar leveren jaarlijks zeker enkele tientallen doden en honderden gewonden meer op.

Veel mensen denken nog steeds ‘dat overkomt mij niet’ terwijl zij zich wel degelijk bewust zijn van de mogelijke gevaren. Waarom dan toch niet aanlijnen en wel smartphonegebruik in het verkeer?

Bij navraag zijn meest gehoorde verklaringen ‘heb er niet aan gedacht’, ‘ik weet het ik weet het….’, ‘is aanlijnen verplicht dan? ‘, ‘ik keek alleen maar even wie er had gebeld of geappt’ of ‘ik let wel goed op!’. Deze (vaak) onbewust bekwame mensen gedragen zich als bewust onbekwaam.

Wat er aan te doen? Appeleren aan hun verantwoordelijkheden naar hun zelf en naar hun omgeving, familie en medemensen? Zeker is dat hier veel meer aan voorlichting moet worden gedaan.

In geval van het verplicht aanlijnen op hoogte meer voolichting naar de specifieke branches zoals glazenwassers, kraanmachinisten, uitvoerders, opzichters, maar ook vastgoedeigenaren en uiteraard de werkgeverorganisaties.

Wat het gebruik van smartphones in de auto betreft, de voorlichting campagnes zijn er al jaren. Het beeld op de weg veranderd echter weinig, het gebruik van de smartphone blijkt juist toe te nemen.

En eigenlijk is een oplossing heel simpel. Zodra een smartphone zich verplaatst met een snelheid van 20 kilometer per uur, wordt de verbinding met de providers automatisch verbroken.

Alleen die personen en partijen welke de smartphone voor het uitoefenen van hun functie echt nodig hebben, krijgen dispensatie…..


Meer weten over:

  • onbewust onbekwaam
  • bewust onbekwaam
  • bewust bewaam
  • onbewust bekwaam
  • bewust en onbewust bekwaam

Neem dan een kijkje op:ik leer in beelden – maslow