Veiligheidsrondje Bouw – deel I

veiligheidsrondje-bouw_1

Vlakbij waar ik woon is men bezig met de bouw van een nieuwe supermarkt op de plaats waar de oude is afgebroken. De supermarkt wordt een keer zo groot. Hierdoor is er grondwerk nodig om bij de reeds bestaande vloer aan te kunnen bouwen.

Met zekere regelmaat loop ik een rondje om de bouwplaats om te kijken hoe het met veilig en gezond werken op de bouwplaats staat, en soms sprak ik de bouwvakkers en / of grondwerkers ook aan op hun gedrag en manier van werken.

Met het wijzen op de mogelijke gevaren voor hunzelf of een ander ben ik gestopt om de simpele reden dat de bouwvakkers / grondwerkers het, stuk voor stuk, beter weten en aangeven dat ik mij met mijn eigen zaken moet bemoeien.

De bouwplaats is afgezet met een hekwerk, een bord met daarop de verplichte PBM heb ik nog niet gezien bij de ingang van de bouwplaats. (Oostzijde)

Constateringen d.d. woensdag 16 november 2016

  • 6 werknemers aan het werk
  • 2 buiten de afzetting, bezig met riolering, 1 op minigraafmachine, 1 grondwerker (team 1)
  • 2 binnen de afzetting, bezig met op hoogte brengen van de ondergrond, 1 op graafmachine, 1 uitzetter met meetstok (laser) (team 2)
  • 2 buiten de afzetting, bezig met bestrating, 1 op mini grondverzetmachine, 1 opperman – straatmaker (team 3)
  • ontbreken van bord verplichte PBM

Het 1e team, machinist geen gehoorbescherming, grondwerker geen helm en gehoorbescherming

Het 2e team, machinist niets kunnen constateren, uitzetter geen gehoorbescherming en helm

Het 3e team, bestuurder geen gehoorbescherming en geen veiligheidsgordel, opperman – straatmaker geen gehoorbescherming – helm in dit geval niet verplicht, geen draaicirkel van de mini grondverzetmachine.

Totaal aantal (mogelijke) aanzeggingen – boetes: 3 + 2 + 3 + 1 = 9

Tot het volgende rondje!