Veiligheidsrondje Bouw : Deel 7

dakpannen-schoonspuiten

Onkwetsbaarheid bij mens en dier bestaat niet. Toch zijn er nog regelmatig mensen welke van mening zijn dat dit wel op hun van toepassing is. Zoals deze ‘gevel- en dakpannen reiniger’.

Het betreft een vrij hoog pand welke wordt gerenoveerd. Er omheen is een zeer degelijke steiger gebouwd. Verder zijn de gebruikelijke veiligheidsregels van toepassing, zoals oog- en oorbescherming, veiligheidshelm, werkschoenen en uiteraard de veiligheidsatributen welke bij specifieke werkzaamheden verplicht zijn.

De man op de foto maakt geen gebruik van oog- en gehoorbescherming, en draagt geen valbeveiliging. De ladder staat in de dakgoot, welke hij alleen via een ander klein trapje vanaf de steiger kan bereiken.

Echt ver naar beneden vallen kan de man in kwestie niet, ‘slechts’ een meter of 3. Dit is echter genoeg om voor de rest van zijn leven in een rolstoel te eindigen. Ook wil je er als collega niet onder lopen als deze ‘geveltoerist’ van de ladder valt…

Enkele bouwvakkers staan beneden verwonderd toe te kijken. Na een gesprekje met deze mannen is besloten om de persoon in kwestie niet zelf aan te spreken maar dit door de uitvoerder van de bouwplaats te laten doen…….

Gevaren op het dak – Top 10