Veiligheidsrondje Bouw : Deel 9

ladders-en-trappen-werken-op

Ladders en trappen – ze worden nog steeds veelvuldig gebruikt, ook in situaties waarin het gebruik ervan wordt afgeraden – min of meer verboden is.

Ladders en trappen mogen volgens de wet niet als werkplek worden gebruikt wanneer een veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt (bv steiger of hoogwerker). Alléén als dit niet kan (bv. door ruimtegebrek) mag een ladder/trap worden gebruikt.

Donderdag 12 januari j.l. was het weer raak. Iemand aan het werk op een ladder / trap – dit terwijl de rolsteiger enkele meters verderop ongebruikt niets staat te doen…..

Op het moment van het maken van de foto staan er een 7-tal mannen, uitvoerders – opzichters, werkgevers en dergelijke, de werkzaamheden te bekijken. Er is echter niemand die er iets van zegt.

Je mag je af gaan vragen in hoeverre het betreffende bouwbedrijven en al die leidinggevenden op de hoogte zijn van de regelgeving…. Heren, kijk hiervoor eens op de website van ARBOUW! Zo moeilijk kan het toch allemaal niet zijn??

Voor meer info over het gebruik van ladders en trappen in de bouw ga dan naar deze pagina waarin tevens een gratis toolbox document ladders en trappen is opgenomen.

Totaal aantal (mogelijke) aanzeggingen – boetes bij dit veiligheidsrondje zijn:

  • 1 x niet gebruik maken van rolsteiger – maar werken op trap / ladder

 

ladders en trappen