Scorebord ongevalsvrije dagen – ten koste van gezondheid & welzijn?

ongevalsvrije-dagen

Scordebord ongevalsvrije dagen. Met grote regelmaat kom je ze tegen – borden met daarop vermeld het aantal ongevalsvrije dagen op het betreffende terrein of in het bedrijf.

Maar hoe waarheidsgetrouw zijn deze cijfers? Hierbij een klein voorbeeldje uit de dagelijkse praktijk:

Een steigerbouwer verstapt zich wanneer hij van een trapovergang naar beneden loopt. De trap is onderaan bevestigd op een betonnen verhoging en vanaf deze betonnen verhoging stap je op de begane grond, bestaande uit een grindlaag.

De betreffende constructie heeft al meerdere slachtoffers gemaakt bij andere gelijkwaardige trapovergangen. De meeste hiervan zijn al aangepast om de afstap te verkleinen en stabieler te maken, deze trapovergang was echter nog niet aangepast.

De man in kwestie verstapt zich en, zoals een EHBO’er later zal vermelden, verstuikt zijn enkel. Het incident doet zich in de loop van ochtend voor en de man wordt naar huis gebracht.

De volgende dag is de man echter weer op het werk – op aandringen van de projectleiding. Hij doet vervangend werk waarbij hij zijn enkel zo goed als niet hoeft te belasten.

En omdat de man de volgende werkdag weer terug op het werk is, hoeft zijn verwonding (want dat is het hoe dan ook) niet te worden opgenomen in de ongevallenstatistieken………. Dus nogmaals……. hoe waarheidsgetrouw zijn dergelijke cijfers?

Bekijk daarom dit filmpje eens: Pizza’s, ten koste van alles?