Ziek maar toch aan het werk? Dat kost de werkgevers handenvol omzet!

stress-man-vuur

De nieuwe volksziekte, dat is wat we werkgerelateerde Stress en andere psychische aandoeningen vandaag de dag, misschien terecht, ook kunnen noemen.

Nieuw, werk – gerelateerd – onderzoek door de afdeling Medische Arbeids Milieukunde van het Karoliniska Institute (Medische Universiteit) te Solna (Zweden) wijst uit dat deze ongezonde en zorgwekkende ontwikkeling het bedrijfsleven nu al beangstigend veel geld kost.

Korte ziekteperiodes, welke door werkgevers meestal worden aangezien als de grootste kostenpost, blijken dit echter niet te zijn. De grootste kostenpost zijn juist die werknemers welke tijdens ziekte door blijven werken.

Ziek, en toch aanwezig zijn betreft niet die werknemers welke op therapeutische basis weer aan het werk zijn. Het zijn die werknemers welke ondanks een slechte gezondheid, ze zijn gestrest en / of lijden aan slaapgebrek, toch door blijven werken. Wat weer tot gevolg heeft dat hun dagelijkse productiviteit radicaal lager wordt.

Dit houdt in dat een werknemer die door blijft werken ondanks stressgerelateerde problemen, vaak meer kost dan wanneer de werknemer in de ziektewet is, volgens berekeningen van het onderzoeksteam.

Zoveel kost een zieke doorwerkende medewerker.

Bij een medewerker met een te hoge stresshormoonspiegel verminderd de productiviteit gemiddeld met 9% en bij een medewerker met slaapproblemen met 12%. Met deze gegevens zijn de kosten in Euro’s te berekenen, uitgaande van dat 33% van de werknemers een te hoge stesshormoonspiegel hebben. De verlaagt de totale dagelijkse productiviteit met 2,7 procent.

Voor een bedrijf met 100 werknemers met een gemiddeld salaris van 5000.- Euro zorgt de stress voor een productievermindering van 13.500.- Euro. De jaarlijkse productievermindering van de omzet bedraagt dan ca. 160.000.- Euro.

Als er daarnaast tevens 20% van de werknemers met slaapproblemen kampen, dan zou dit ook nog eens 140.000 Euro productievermindering van de omzet zijn.

Stress en slaapproblemen zijn in dit voorbeeld verantwoordelijk voor ruim  300.000.- Euro productievermindering op jaarbasis.

Stress en slaapproblemen kunnen door een veelvoud van aanleidingen worden veroorzaakt op de werkplek, privé of een combinatie van beiden.

Waar de oorzaken van stress- en slaapproblemen ook vandaan komen, het is uiteindelijk de werkgever welke het kind van de rekening is.

Dit wijst er sterk op dat het gerechtvaardigd is om veel meer aandacht te besteden aan het voorkomen van stress- en slaapproblemen op de werkplek door het inzetten op een meer gezondheidsbevorderende omgeving.

Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver.