Maximale duur werkweek : Man 43,5 uur – Vrouw 39 uur

werknemers

Een groot Australisch onderzoek geeft aan dat lange werkdagen niet bevordelijk zijn voor de gezondheid. En dat overwerk – en lange werkdagen – door vrouwen een extra negatieve invloed heeft op haar welbevinden.

Af en toe kan het noodzakelijk zijn om over te werken – bijvoorbeeld als er deadlines gehaald moeten worden. Maar werk je langer dan 39 uur per week, dan kan dit al schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit wijst een nieuw onderzoek uit door het analyseren van gegevens van 7890 Australische werknemers in de leeftijd van 24 tot 65 jaar.

In dit onderzoek wordt tevens aangegeven dat de 80 jaar oude internationale norm van maximaal 48 uur per week werken, achterhaald is.

 

Aanwakkeren van Man- Vrouw emancipatie debat?

Lange werkdagen hebben invloed op de mentale en fysieke gezondheid van zowel man als vrouw omdat men minder tijd neemt om goed te eten en om zichzelf goed te verzorgen.

Dit zeg de initiatiefneemster van het onderzoek, Huong Dinh, van ANU Research School of Population Health.

De onderzoekers wakkeren ook het vuurtje aangaande de – voortdurende – discussie Man- Vrouw emancipatie weer aan met de uitspraak dat de samenleving meer rekening moet houden met de werktijden van vrouwen.

Vrouwen hebben een lagere drempel van “werktijdenduur en plezier” dan mannen, omdat de meeste vrouwen – en sommige mannen – tevens het huishouden erbij doen.


Vrouwen moeten 5,5 uur minder werken

In het studie zijn de onderzoekers tot een maximaal aantal toelaatbare uren per week gekomen voor zowel mannen als vrouwen, te weten:

  • Mannen : 43,5 uur
  • Vrouwen : 38 uur

“Door de extra taken en plichten – o.a. het huishouden en kinderen – is het voor vrouwen onmogelijk om lange werkdagen te maken, wat echter vaak wel door de werkgevers wordt verwacht – zonder dat deze zich druk maakt over hun mentale en fysieke gezondheid” zegt Huong Dinh.

 

Gelezen op Illustrerad Vetenskap, vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver