Schouder- en/of nekklachten door Regelmatig Duwende en Trekkende werkzaamheden? Gratis downloads om fysieke belasting te beoordelen.

duwen en trekken

Het duwen of trekken van voorwerpen – ook als deze op wielen staan – vraagt veel energie en kan door fysieke overbelasting leiden tot met name schouderklachten. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor het juiste materiaal en om op een verantwoorde manier te werken.

Rolcontainers, tilliften en handpallettrucks

Zowel het in gang brengen als het in gang houden van het rollende voorwerp is belastend voor het lichaam van de werknemer, vooral als dit met een schok plaatsvindt. Bij duwen of trekken wordt meestal het lichaamsgewicht gebruikt om de last te verplaatsen.

Het verplaatsen van rollende voorwerpen komt in veel branches voor. Denk aan het gebruik van containers (transportsector, detailhandel, distributiecentra), handpallettrucks (magazijnen), onderhoudskarren (monteurs, schoonmakers) en vloeistofkuipen (chemie, voedingssector).

Ook de gezondheidszorg heeft te maken met het verplaatsten van bedden en eventueel tilliften. Net als schilders en andere werknemers die bijvoorbeeld met rolsteigers werken….

Meer lezen, ga hier naar betreffende webpagina van Inspectie SZW

Download hier inspectiemodule duwen & trekken van Inspectie SZW

Ga hier naar DUTCH methodiek, ontwikkeld door TNO

Ga hier naar veelgebruikte methode om individuele werkzaamheden bij duwen en trekken te beoordelen, de KIM methodiek