Herziening normering werkhandschoenen – EN 388: 2016

werkhandschoenen

Wie werkt met scherpe voorwerpen, loopt het risico om snij- en steekwonden op te lopen. Daarom is het dragen van beschermende werkhandschoenen aangeraden.

Hiervoor is de Europese EN 388 norm opgesteld, die bepaalt in welke mate een werkhandschoen bescherming biedt tegen gevaren als gevolg van snijden, schuren, perforeren en scheuren. De EN 388 normering is van toepassing op werkhandschoenen die beschermen tegen mechanische gevaren. Meer weten? Download hier de whitepaper!

Zeven redenen om (werk)handschoenen te dragen

  1. Beschermde huid blijft langer gaaf en gezond, en handschoenen helpen om je handen schoon te houden. Schone handen betekent dat ook andere voorwerpen schoon blijven. Voorwerpen, materialen en stoffen waarmee de huid in aanraking komt maken de huid ruw en kwetsbaar. Het dragen van handschoenen voorkomt dit.
  2. Het dragen van handschoenen zorgt voor een betere grip op verschillende voorwerpen. Dit helpt bij het onder controle- en vast houden van verschillende voorwerpen.
  3. Handschoenen voorkomen dat allerlei stoffen of bijvoorbeeld infecties in de huid dringen. Ingevette- en behandelde voorwerpen en hars houdende houtsoorten kunnen infectiewonden veroorzaken. Daarbij kunnen vele andere scherpe voorwerpen zorgen voor een snee waarbij er ook gemakkelijk een infectie kan optreden.
  4. Handschoenen geven een betere greep bij natte en glibberige voorwerpen. Het gebruik van handschoenen zorgt ervoor dat de voorwerpen niet door de handen kunnen glijden.
  5. Handschoenen beschermen tegen gevaarlijke en agressieve producten. Specifieke handschoenen zorgen ervoor dat bijtende- of irriterende producten niet met de huid in aanraking kunnen komen. Sommige reinigingsproducten hebben ook een agressieve werking en ook lasstraling tast de huid aan, daarom zijn er voor elk type gevaar verschillende werkhandschoenen ontwikkeld.
  6. Handen en daarbij de huid zijn uiterst kwetsbaar voor snijwonden, veroorzaakt door bijvoorbeeld bewegende of snijdende voorwerpen. Diepe wonden kunnen de fijngevoelige structuur van pezen en zenuwen onherstelbaar beschadigen, het dragen van speciale handschoenen kan dit voorkomen.
  7. Handschoenen vangen de eerste stoot op als er iets mis gaat. De handschoenen zorgen voor een beschermende laag en buffer. Dit kan het verschil maken tussen een kneuzing en een breuk. Let op: Zorg altijd voor een goede pasvorm en de juiste gripvastheid. Dit voorkomt dat handschoenen uit kunnen glijden of dat voorwerpen door de handen kunnen glippen.

Meer weten? Download hier de whitepaper!