Arbeidsomstandigheden Denemarken in crisis?

Steeds meer blijvende werkgerelateerde aandoeningen en ziekten noopt de verantwoordelijke minister Troels Lund Poulsen op een nieuwe koers in te slaan.

De afgelopen 5 jaar hebben 17% meer Deense werknemers stress- en psychische klachten veroorzaakt door werk. Tevens hebben in dezelfde periode 15% meer werknemers spier- en gewrichtsproblemen, volgens de website Arbeidsliv in Norden.

Deze verontrustende ontwikkelingen heeft minister (Industrie & Groei) Troels Lund Poulsen genoopt om te reageren;

– Ik constateer dat de huidige arbeidsomstandigheden niet de juiste zijn, zegt de minister in een persmededeling – echter zonder aan te geven wat er zou moeten veranderen…

Er is een expertpanel samengesteld met als opdracht om met veranderingsvoorstellen te komen. Vanuit de vakbonden zijn al meerdere voorstellen overgedragen aan het expertpanel.

Één van de voorstellen is om te stoppen met de bezuinigingen op Arbejdstilsynet (Arbeidstoezicht), vergelijkbaar met de Inspectie SZW.

Arbejdstilsynet heeft zelf ook problemen met de arbeidsomstandigheden waardoor meer dan 100 medewerkers het de afgelopen paar jaar voor gezien hielden bij de toezichthouder.

Als men vergelijkt met Zweden dan is er dezelfde trend, een stijgende lijn aangaande stress- en psychische gerelateerde klachten, ook op Denemarken van toepassing. Daarentegen zijn de fysieke aandoeningen in Zweden de afgelopen jaren ten opzichte van Denemarken juist gedaald.

Er is ook een positieve trend in Denemarken, er is de laatste jaren een dalende lijn betreffende zware arbeidsongevallen. Terwijl deze in Zweden juist weer een stijgende lijn heeft….

Geschreven door OSCAR MAGNUSSON – vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver