MILIEU : Overheid gaat in beroep tegen onbegrijpelijke rechtelijke uitspraak gemeente Zoetermeer.

overheid sterigenics

HOE SOMMIGE BEDRIJVEN EN OVERHEDEN MET UW GEZONDHEID OMGAAN!

Het bedrijf Sterigenics Holland B.V. uit Zoetermeer en twee leidinggevenden zijn door de rechtbank Den Haag vrijgesproken van het opzettelijk nalaten maatregelen te nemen tegen het emitteren van ethyleenoxide in de periode van 2004 tot 2009.

Het bedrijf heeft in strijd met de vergunning gehandeld. Dit gebeurde echter met toestemming van de gemeente Zoetermeer en daarom is het bedrijf daarvoor niet strafbaar, aldus de rechtbank.

De rechtbank heeft voorts geoordeeld dat de gemeente nalatig is geweest in het handhaven van de vergunning en geen actie heeft ondernomen toen het bedrijf de voorschriften overtrad.

De gemeente is echter alleen strafrechtelijk aansprakelijk als sprake is van een reëel en onmiddellijk levensbedreigend risico voor personen. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat sprake is geweest van een direct en onmiddellijk levensgevaarlijk risico voor mensen in de omgeving van het bedrijf.

De conclusie van de rechtbank is dat de gemeente daarom niet strafrechtelijk kan worden vervolgd voor het niet optreden tegen de overschrijding van de emissienorm.

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de uitspraak en heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak. Het is daarom aan mij (de minister) om op de uitkomst daarvan te wachten.

Het hele verhaal lezen? Ga dan naar de site van de Rijksoverheid via deze link!