Waar een wil is, is een weg, uit het Jaarverslag 2017 : inspectie SZW

metaalwerkplaats

Niemand heeft nu nog een excuus om niet veilig te werken!

Tijdens de herinspectie bij een middelgroot metaalbedrijf constateert de Inspectie dat het bedrijf de arbeidsomstandigheden nog steeds niet op orde heeft. Geschrokken van de hoogte van de boetes komt de eigenaar in actie en stelt Peter aan als nieuwe chef werkplaats die tevens verantwoordelijk wordt voor de arbeidsomstandigheden. Peter heeft als ondernemer veel ervaring opgedaan in de metaalbranche en het nodige meegemaakt, waaronder twee dodelijke ongevallen. Daardoor is hij er diep van doordrongen geraakt hoe belangrijk veiligheid is.

Peter stelt vast dat veiligheid in het bedrijf niet op de eerste plaats staat. Hij weet dat hij niet alles tegelijk kan aanpakken. “Vooral in het begin van zo’n verbetertraject is het belangrijk niet nerveus te worden. Eerst moeten de medewerkers veel afleren.”

In twee jaar tijd is de veiligheidscultuur op een hoger niveau gebracht. Zo is veiligheid op de werkvloer nu bespreekbaar en voelen medewerkers zich erbij betrokken. “Zo komen ze nu zelf met zaken die ze verbeterd willen hebben.” In korte tijd is het bedrijf geheel veranderd. In Peters woorden: “Veiligheid is nu goed georganiseerd. Niemand in dit bedrijf heeft nog een excuus om niet veilig te werken.”

Dat de veiligheid en de veiligheidscultuur in dit bedrijf op een hoger niveau zijn gekomen, klinkt heel duidelijk door in de opmerking van de inspecteur die in 2017 voor het eerst het bedrijf bezocht. “Op basis van onze inspectierapporten zou ik het bedrijf een 3 hebben gegeven. Nu ik hier ben en alles gezien heb, is het wat mij betreft een 8.”

Meer lezen of downloaden? Jaarverslag-2017-Inspectie-SZW