GRATIS : Incidenten analyse – 10 verschillende benaderingen


Visgraatmethodiek voorbeeld

Het analyseren van een incident is geen sinecure. Reken maar gauw op ca. 20 – 40 uur voor een gedegen analyse waarbij tevens de nodige aanbevelingen worden benoemd.

Het vergt nogal wat onderzoekswerk, denk aan de te houden interviews met betrokkenen / getuigen, het verzamelen van gegevens – data, het op een leesbare en juiste manier op schrift stellen, teksten redigeren, wachten op antwoorden van gestelde vragen, het ‘even’ maken van een visgraatdiagram,  et cetera.

Tegenwoordig worden er bij incidenten analyses verschillende benaderingen gebruikt, zoals de foutenboom, de gebeurtenissenboom, de feitenboom, de Sequential Time – Event Plot (STEP), het visgraatdiagram, het S137-fasenmodel, SOAT, het vlinderdasmodel (bow tie), de Management Oversight Risk Tree (MORT) en Tripod.

Deze benaderingen hebben alle een eigen invalshoek ten aanzien van het ontstaan van incidenten en een eigen methodiek voor het identificeren en analyseren van (mogelijke) fouten.

Zelf maak ik gebruik van het gratis visgraatdiagram, en heb deze al meerdere keren met succes ingezet voor het analyseren van incidenten. Download hieronder de benodigde sheets en aanvullende informatie.

Visgraat Methodiek Incidentenonderzoek
Evaluatie VGWM Leeg_uitgebreid