Zweden : Zwendel met certificaten verhoogd het risico op ongevallen met steigers.

Steigers

Opleiding zwendel bij steigerbouwers in Zweden brengen grote risico’s met zich mee voor bouwvakkers, maar ook voor bijvoorbeeld winkelend publiek en voorbijgangers.

Tussen 2013 en 2017 zijn er 672 incidenten gemeld bij de Zweedse arbeidsinspectie (Arbetsmiljöverket) met steigers, dit na een val, een instorting of gebreken aan, waarbij gewonden en/of doden zijn gevallen.

Echter wordt alles niet gemeld, volgens Byggnadsarbetaren, welke de opleidingen voor steigerbouwers heeft onderzocht.

Het onderzoek geeft weer dat er regelmatig zwendel voorkomt. Bijvoorbeeld een steigerbouwer welke een extra vervolgopleiding voor het maken van berekeningen m.b.t. extreme weersinvloeden. Het examen wordt naar zijn huis gestuurd, wordt ingevuld en teruggestuurd en krijgt zijn diploma. Dit terwijl klassikaal onderricht hierbij verplicht is.

“Wij zijn zeer verontrust. Omdat aantoonbaar bedrog met steigerbouw opleidingen voorkomt kan men niet meer vertrouwen op de uitgegeven certificaten. Dit leidt tot zeer grote riscio’s voor alle bouwvakkers welke gebruik moeten maken van de geplaatste steigers. Hoe kunnen zijn nog vertrouwen op de steigerbouwers en de geplaatste steigers?” – zegt HHakn Carlsson, Voorzitter van de gezamelijke Steigerbouwers Brancheorganisatie STIB.

Byggnadsarbetaren geeft ook aan dat er geen instantie is welke de opleidingen op inhoud, deugdelijkheid en kwaliteit controleert…..

Kenneth Svärd, regionaal arbeidsinspecteur Bouw regio Värmland is hierover niet gerust;

“Steigerbouwers, bouwvakkers en het publiek lopen gevaar, zo lang de overheid niet haar verantwoordelijkheid neemt en eisen gaat stellen aan de opleidingen tot steigerbouwer. Of moet er eerst een catastrofaal incident gebeuren?” zegt hij tegen Byggnadsarbetaren.

%d bloggers liken dit: