Huidkanker Preventie: Bescherming met Kleding En Beperking van Zonnestralen

Kleding beste bescherming tegen huidkanker
Huidkanker neemt gestaag toe in Zweden en de zonnestralen zijn de grootste risicofactor. Mensen die buiten werken moeten zich concentreren op het beschermen van zichzelf met kleding en het beperken van hun tijd in de zon. Het effect van zonnebrandcrème is klein en onzeker, volgens een nieuw onderzoeksrapport.

SNELLE SAMENVATTING:
Huidkanker is de snelst groeiende vorm van kanker in Zweden. Elk jaar worden er ongeveer 6.000 mensen door getroffen. Kleding is de beste bescherming. Voor mensen die buiten werken is de beste manier om jezelf tegen Uv-straling te beschermen het dragen van beschermende kleding en je tijd in de zon te beperken.
De bescherming van zonnebrandcrème duurt maar een half uur en de meeste mensen smeren het te dun op. Slechts ongeveer vijf procent van wat we aanbrengen blijft in de huid; de rest komt terecht in het metabolisme (stofwisseling) en wordt uitgescheiden via de urine.

Elk jaar worden tussen de 5000 en 6000 mensen getroffen door kwaadaardig melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker.

– Toen ik 40 jaar geleden met mijn onderzoekscarrière begon, waren het er ongeveer 500 per jaar en nu zitten we op 6000. Het sterftecijfer neemt ook toe en dat is zorgwekkend,” zei Olle Larkö, professor dermatologie aan de Sahlgrenska Academie in Göteborg, toen hij een overzicht gaf van de kennis over beroepshuidkanker tijdens een seminar georganiseerd door Afa Försäkring.

Al aan het einde van de 18e eeuw werd ontdekt dat schoorsteenvegers in Engeland leden aan huidkanker van het scrotum. Huidkanker is daarmee de eerste beroepskanker die werd ontdekt. De huidkanker die schoorsteenvegers krijgen, heet plaveiselcelcarcinoom en treft in Zweden ongeveer 10 000 mensen per jaar. Het wordt veroorzaakt door UV-straling, maar ook door roet, röntgenstraling, arsenicum, schalieolie en een reeks andere stoffen. Kwaadaardig melanoom en basaalcelcarcinoom zijn twee andere soorten huidkanker, maar deze worden uitsluitend veroorzaakt door UV-straling.

Er is aanzienlijk meer UV-straling op een bewolkte dag om 13.00 uur dan op een zonnige dag om 16.00 uur.

UV-straling is het sterkst tussen 12.00 en 14.00 uur. Op een bewolkte dag is dit de helft minder.

– Tegelijkertijd is er aanzienlijk meer UV-straling op een bewolkte dag om 13.00 uur dan op een zonnige dag om 16.00 uur. “Het is gewoon zo dat we de UV-straling niet voelen op een bewolkte dag”, zegt Bengt Järvholm, professor aan de faculteit Volksgezondheid van de Universiteit van Umeå en co-auteur van het overzicht van kennis over beroepshuidkanker.

Vermijd de zon volledig op het midden van de dag
Volgens Olle Larkö en Bengt Järvholm kun je jezelf het beste beschermen tegen UV-straling door beschermende kleding en schaduw te dragen en het aantal uren in de zon te beperken. Als het mogelijk is om de zon volledig te vermijden wanneer deze op zijn sterkst is, midden op de dag, dan is dat optimaal.

De neus en oren zijn een veel voorkomende plek om huidkanker te krijgen, dus een pet is goed om te gebruiken. Vertrouwen op zonnebrandcrème is echter verraderlijk volgens de twee onderzoekers.

– “We zeggen niet dat je geen zonnebrandcrème moet gebruiken, maar ze worden overschat. De beste manier om jezelf te beschermen is met kleding. De toename van huidkanker kan te wijten zijn aan overmatig vertrouwen in de effecten van zonnebrandcrème,” zei Olle Larkö.

Zweden zijn zich over het algemeen goed bewust van de risico’s van blootstelling aan de zon en het verband met huidkanker. Maar weinigen weten hoe zonnebrandcrèmes werken. De bescherming van de crème duurt maar een half uur. De meeste mensen smeren zich ook te dun in. Olle Larkö schat dat een standaardtube zonnebrandcrème genoeg is voor ongeveer zes toepassingen op het hele lichaam als je de vereiste hoeveelheid aanbrengt.

– “Slechts ongeveer vijf procent van wat we opsmeren, blijft in de huid. De rest komt terecht in het metabolisch systeem en scheiden we uiteindelijk uit.